Vad är kolesterol

html

Kolesterol – kroppens nödvändiga fettämne


Kolesterol är ett fettämne, eller lipid, som behövs för många kroppsfunktioner. Det är en del av cellmembran, en råvara för många hormoner (som östrogen och testosteron), gallsyror och D-vitamin. Utan kolesterol skulle kroppen helt enkelt inte fungera normalt.

Kolesterol bildas huvudsakligen i levern, men det får också i sig genom kosten, särskilt från animaliska produkter.

Mitä kolesteroli on

Kolesteroltransport i kroppen

Eftersom kolesterol inte löser sig i vatten, transporteras det inte fritt i blodet. Istället packas det i transportpartiklar, det vill säga lipoproteiner. Det finns flera olika typer, men de viktigaste är:

LDL-kolesterol

  • Även känd som "dåligt kolesterol"

  • Transporterar kolesterol från levern till vävnader

  • Vid överflöd ansamlas det i blodkärlens väggar och orsakar förträngning av artärerna (åderförkalkning)

HDL-kolesterol

  • Även känd som "bra kolesterol"

  • Transporterar överskott av kolesterol tillbaka till levern för att tas bort

  • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar

Triglycerider

  • Är inte kolesterol, men mäts ofta i samma sammanhang

  • Energiform som lagras, vilket ökar bland annat.socker, alkohol och överdriven energikonsumtion påverkan

Var kommer kolesterol ifrån?

Kroppens egen produktion

  • Ungefär 70–80 % av kolesterolet bildas i levern

  • Kroppen reglerar syntesen efter behov, men regleringen kan störas t.ex.perinnöllisten tekijöiden tai elämäntapojen seurauksena

Näring

  • Animaliska produkter, såsom fet kött, smör, ostar och äggula, innehåller kolesterol

  • Kolesterol från kosten påverkar blodets kolesterolnivåer något, men den totala effekten påverkas också av kvaliteten och mängden av fetter

Varför kan kolesterol vara skadligt?


Överskott av kolesterol – särskilt i form av höga LDL-nivåer – kan samlas i artärernas väggar och orsaka:

  • Förträngning och förhårdnad av artärerna (ateroskleros)

  • Hjärtinfarkt om kranskärlen blockeras

  • Vid stroke, om hjärnartären blockeras

Kolesterol i sig är inte farligt, men obalans och långvarigt överintag ökar risken för sjukdom.

html

Vad är bra kolesterolvärden?





Värde

Målvärde (generellt)


Totalkolesterol

Under 5,0 mmol/l


LDL-kolesterol

Under 3,0 mmol/l (eller under 2,5 hos patienter med hög risk)


HDL-kolesterol

Över 1,0 mmol/l för män, över 1,2 mmol/l för kvinnor


Triglycerider

Under 1,7 mmol/l

Målen kan variera beroende på individuella riskfaktorer.

html

Kolesterolhantering – hur kan man påverka det?

  • Hälsosam kost: mindre mättat fett, mer fiber och växtoljor

  • Regelbunden motion: förbättrar HDL-kolesterol och sänker triglycerider

  • Viktkontroll: särskilt minskning av bukfetma är viktigt

  • Minska alkoholkonsumtionen

  • Vid behov medicinering: särskilt statiner

Vanliga frågor (FAQ)

1. Är kolesterol alltid dåligt?

Nej. Kolesterol är nödvändigt för kroppen, men för mycket av det eller nedsatt borttagning kan leda till hälsoproblem.

2. Kan kolesterol vara för lågt?

Mycket låga kolesterolnivåer kan i sällsynta fall vara kopplade till malabsorption eller allvarlig sjukdom, men för de flesta är det inget problem.

3. Kan det finnas kolesterol i växtbaserade produkter?

Nej. Kolesterol finns endast i animaliska produkter. Växtbaserade produkter innehåller inte kolesterol alls.

4.Hur ofta bör kolesterolvärden mätas?

Vuxna rekommenderas att mäta minst vart femte år, oftare om det finns riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar eller om behandling pågår.

5. Hur vet jag om jag har för mycket kolesterol?

Det enda säkra sättet är ett laboratorietest där totalt kolesterol, LDL, HDL och triglycerider mäts. Det finns vanligtvis inga symptom.

Tillbaka till bloggen

Skriv en kommentar