Vad är kolesterol
Dela
Kolesterol – kroppens nödvändiga fettämne
Kolesterol är ett fettämne, eller lipid, som behövs för många kroppsfunktioner. Det är en del av cellmembran, en råvara för många hormoner (som östrogen och testosteron), gallsyror och D-vitamin. Utan kolesterol skulle kroppen helt enkelt inte fungera normalt.
Kolesterol bildas huvudsakligen i levern, men det får också i sig genom kosten, särskilt från animaliska produkter.
Kolesteroltransport i kroppen
Eftersom kolesterol inte löser sig i vatten, transporteras det inte fritt i blodet. Istället packas det i transportpartiklar, det vill säga lipoproteiner. Det finns flera olika typer, men de viktigaste är:
LDL-kolesterol
Även känd som "dåligt kolesterol"
Transporterar kolesterol från levern till vävnader
Vid överflöd ansamlas det i blodkärlens väggar och orsakar förträngning av artärerna (åderförkalkning)
HDL-kolesterol
Även känd som "bra kolesterol"
Transporterar överskott av kolesterol tillbaka till levern för att tas bort
Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar
Triglycerider
Är inte kolesterol, men mäts ofta i samma sammanhang
Energiform som lagras, vilket ökar bland annat.socker, alkohol och överdriven energikonsumtion påverkan
Var kommer kolesterol ifrån?
Kroppens egen produktion
Ungefär 70–80 % av kolesterolet bildas i levern
Kroppen reglerar syntesen efter behov, men regleringen kan störas t.ex.perinnöllisten tekijöiden tai elämäntapojen seurauksena
Näring
Animaliska produkter, såsom fet kött, smör, ostar och äggula, innehåller kolesterol
Kolesterol från kosten påverkar blodets kolesterolnivåer något, men den totala effekten påverkas också av kvaliteten och mängden av fetter
Varför kan kolesterol vara skadligt?
Överskott av kolesterol – särskilt i form av höga LDL-nivåer – kan samlas i artärernas väggar och orsaka:
Förträngning och förhårdnad av artärerna (ateroskleros)
Hjärtinfarkt om kranskärlen blockeras
Vid stroke, om hjärnartären blockeras
Kolesterol i sig är inte farligt, men obalans och långvarigt överintag ökar risken för sjukdom.
htmlVad är bra kolesterolvärden?
Värde |
Målvärde (generellt) |
|
Totalkolesterol |
Under 5,0 mmol/l |
|
LDL-kolesterol |
Under 3,0 mmol/l (eller under 2,5 hos patienter med hög risk) |
|
HDL-kolesterol |
Över 1,0 mmol/l för män, över 1,2 mmol/l för kvinnor |
|
Triglycerider |
Under 1,7 mmol/l |
Målen kan variera beroende på individuella riskfaktorer.
htmlKolesterolhantering – hur kan man påverka det?
Hälsosam kost: mindre mättat fett, mer fiber och växtoljor
Regelbunden motion: förbättrar HDL-kolesterol och sänker triglycerider
Viktkontroll: särskilt minskning av bukfetma är viktigt
Minska alkoholkonsumtionen
Vid behov medicinering: särskilt statiner
Vanliga frågor (FAQ)
1. Är kolesterol alltid dåligt?
Nej. Kolesterol är nödvändigt för kroppen, men för mycket av det eller nedsatt borttagning kan leda till hälsoproblem.
2. Kan kolesterol vara för lågt?
Mycket låga kolesterolnivåer kan i sällsynta fall vara kopplade till malabsorption eller allvarlig sjukdom, men för de flesta är det inget problem.
3. Kan det finnas kolesterol i växtbaserade produkter?
Nej. Kolesterol finns endast i animaliska produkter. Växtbaserade produkter innehåller inte kolesterol alls.
4.Hur ofta bör kolesterolvärden mätas?
Vuxna rekommenderas att mäta minst vart femte år, oftare om det finns riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar eller om behandling pågår.
5. Hur vet jag om jag har för mycket kolesterol?
Det enda säkra sättet är ett laboratorietest där totalt kolesterol, LDL, HDL och triglycerider mäts. Det finns vanligtvis inga symptom.